NEMEAWINES



ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

(Α & Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ο.Ε.)
Διεύθυνση
205 00 Αρχαία Νεμέα Νεμέας
Τηλ: 274 602 3138
Fax : 274 602 3368
E-mail : info@papaioannouwines.gr
Web: www.papaioannouwines.gr

Eπισκεψιμότητα
Κατόπιν συνεννόησης
Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά
Οινοποιός – Οινολόγος: Γιώργος Παπαϊωάννου
Γεν. Δ/ντής: Θανάσης Παπαϊωάννου
Συνολική ετήσια παραγωγή: 250.000 φιάλες

Προϊόντα:

  • Κτήμα Παπαϊωάννου, ΟΠΑΠ Νεμέα
  • Παλαιά Κτήματα, ΟΠΑΠ Νεμέα
  • Μικροκλίμα, ΟΠΑΠ Νεμέα
  • Αμπελώνας Παπαϊωάννου Ροδίτης-Sauvignon Blanc, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Chardonnay, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Ασύρτικο-Πλαγιές Αη Λιά, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Ροζέ Αγιωργίτικο, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Fume Chardonnay, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Aσύρτικο Βαρέλι, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Κάβα Παπαϊωάννου, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Cabernet Sauvignon, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Sauvignon Blanc, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Pinot Noir, Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
  • Αγιωργίτικο Παπαϊωάννου, Τοπικός Πελοποννησιακός Οίνος

Η ίδρυση της Α. & Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ο.Ε., ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ, έγινε το 1984. Το μέγεθος του ιδιόκτητου αμπελώνα της (650 στρέμματα), βρίσκεται στην ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ και στη ΝΕΜΕΑ, στις τοποθεσίες ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ (σε υψόμετρο 400 μέτρων), ΑΗ ΛΙΑΣ, ΚΟΛΩΝΕΣ, ΠΑΡΙΕΣ, ΑΧΛΑΔΙΑΣ, ΠΟΡΙΑ, ΠΡΟΒΕΣΤΑ, ΝΤΟΖΑΡΑ, ΓΕΦΥΡΑΚΙ, ΒΑΛΤΕΤΣΙ, ΝΕΡΑΚΙΑ. Η διασπορά ορισμένων αμπελοτεμαχίων στις περιοχές της ζώνης, που χαρακτηρίζονται από διαφορές στο οικοσύστημα και η ηλικία των αμπελιών οδηγούν σε ένα πολυδύναμο αποτέλεσμα. Αρωγός στην ποιότητα αυτού του αποτελέσματος είναι η σωστή επιλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού ποικιλιών και η βαθιά γνώση των πρωτεργατών για κάθε τι που έχει σχέση με το αμπέλι και την καλλιέργειά του.

Στόχοι της οικογένειας Παπαϊωάννου είναι η συνεχής βελτίωση των παραγόμενων κρασιών, που επιτυγχάνεται, εκτός των άλλων, με τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της πρώτης ύλης, από συγκεκριμένα αμπελοτόπια, τη διατήρηση υψηλών standards υγιεινής και οργανοληπτικών χαρακτήρων, καθώς και με τον πειραματισμό σε νέους τύπους κρασιών.

Ο οινοποιός Θανάσης Παπαϊωάννου είναι από τους πρώτους παραγωγούς που συνέλαβαν και προώθησαν την ιδέα ότι το κρασί πρέπει να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα, καθώς και τις διαδικασίες που γίνονται από τον αμπελουργό – παραγωγό, χάριν μιας βιολογικής ισορροπίας. Έτσι, στον ιδιόκτητο αμπελώνα, σε διάφορες περιοχές της Νεμέας, στον οποίο εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια, κάθε ποικιλία αμπέλου βρίσκεται στη θέση που της ταιριάζει απόλυτα.

Ο υιός του, Γιώργος, χημικός – οινολόγος, συνεχίζει την παράδοση και ασχολείται δημιουργικά τόσο με τους ιδιόκτητους αμπελώνες, όσο και στο οινοποιείο της εκμετάλλευσης, στην ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ, που εκσυγχρονίστηκε το 1997, αποκτώντας νέους χώρους παλαίωσης κρασιών. Μέσα στο 2004 δε, έγινε αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων οινοποίησης με άλλα, ποιοτικώς ανώτερα.

Η εκμετάλλευση (αμπελώνες, οινοποιείο, χώροι παλαίωσης, δοκιμαστήριο και πωλητήριο κρασιών), είναι επισκέψιμη, κατόπιν συνεννόησης.

Βραβεία κρασιών / διακρίσεις

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα,

  • Χρυσό Μετάλλιο, Vinos Vachus 1996, Μαδρίτη

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα,

  • Αργυρό Μετάλλιο, Βρυξέλλες 1998

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα,

  • Αργυρό Μετάλλιο, Παρίσι 1999
  • Αργυρό Μετάλλιο, Θεσσαλονίκη 1999

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα,

  • Χρυσό Μετάλλιο, Θεσσαλονίκη 2001
  • Χρυσό Μετάλλιο, Λονδίνο 2001
  • Χρυσό Μετάλλιο, Μπορντό 2001

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα,

  • Αργυρό Μετάλλιο, Θεσσαλονίκη 2003
  • Αργυρό Μετάλλιο, Μπορντώ 2003

Κάβα Παπαϊωάννου 1998

  • Χρυσό Μετάλλιο, Μπορντό 2003

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα,

  • Χρυσό Μετάλλιο, Alles uber Weine (Δέκα καλύτερα ελληνικά κρασιά) 2004

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα,

  • Αργυρό Μετάλλιο, Βρυξέλλες 2005